Blog

Ca multi dintre voi, in ultimele saptamani am fost nevoit sa imi mut biroul acasa si sa imi desfasor toate activitatile de la serviciu in “sanul familiei”. Si astfel iata, ca programul si activitatile care pana acum trebuiau sa fie organizate au trebuit sa devina si mai organizate. De ce? Pentru cei cu copii pe langa voi, nu trebuie sa raspund la aceasta intrebare.

Acesta este motivul pentru care m-am hotarat sa scriu acest articol, in care sa pun modalitatile in care am ajuns sa lucrez eu in asa fel incat sa fiu cat mai eficient si sa am si prezenta in familie in acelasi timp. Modalitatile de mai jos nu se vor a fi un “cum sa…” si mai degraba o sursa de inspiratie pentru altii si o provocare pe care o dau celor care citesc aici, sa impartaseasca si ei modul in care reusesc sa isi eficientizeze propria “productivitate” in lucrul de acasa.

Agenda saptamanala si cea zilnica
La inceputul fiecarei saptamani imi trec intr-o lista ce am de facut in saptamana respectiva, dupa care le organizez pe activitati zilnice in functie de importanta si/sau urgenta. Imi las intotdeauna 30%-40% timp pentru activitatile neprevazute, pentru ceea ce se poate intampla pe parcurs.

Descoperirea timpului productiv si folosirea lui la maximum
Pentru mine, partea cea mai productiva a zilei este prima parte a zilei, intotdeauna. Insa, acum a trebuit sa imi impart partile productive in mai multe parti ale zilei, in functie de programul copiiilor. Astfel, intre ora 10:00 si 12:00 cand Daria (4 ani si 6 luni) are gradinita online iar David (7 luni) are un “power nap” de peste o ora este momentul in care sa fac activitatile in care am nevoie de concentrare maxima si ar fi ideal sa nu fiu intrerupt. O astfel de perioada mai exista si intre orele 14:30 si 16:30 cand ambii copii dorm. De obicei in acest interval imi programez conferintele. Atunci cand sunt la birou, dimineata fac activitatile de birou si dupa amiaza ies “pe teren”.

Activitati pentru copii
Daca am nevoie de timp si de liniste atunci cand copiii nu au gradinita sau nu dorm, atunci este necesar sa ii tin ocupati. Pentru asta sunt foarte multe bloguri si site-uri de unde gasesc inspiratie. Eu nu am o inclinatie catre creativitatea de a crea astfel de activitati, insa sunt oameni care o au. Iata cateva:

https://kindertrips.com/ro/activitati-printabile-gratuite-copii-3-7-ani/
https://tikaboo.ro/activitati-pentru-copii/
https://www.paginadepsihologie.ro/8-lucruri-pe-care-sa-le-faca-copiii-de-unii-singuri-pana-la-varsta-de-13-ani-2/

De asemenea, avem foarte mare noroc cu activitatile online ale centrelor de cultura. Puteti vedea aici activitatile zilnice:
https://www.facebook.com/centruldeparenting

Copilul ca un om matur
Intotdeauna am crezut ca reactiile pe care le primesc vin in functie de cum ma comport cu cei din jurul meu. Asta inclusiv de la copii. Tocmai de aceea ma comport si vorbesc cu Daria ca si cum ar fi un om matur si fac apel la intelegerea ei. Ii explic de ce este nevoie sa lucrez, de ce este nevoie sa am liniste, sa ma concentrez, sa fiu singur atunci cand am conferinte si cum o ajuta pe ea toate acestea (care sunt beneficiile si avantajele, pentru oamenii de vanzari J ). Facand asta, castig momente si intelegere din partea ei atunci cand am nevoie.
Bineinteles, exista si rasplata pentru ea iar asta inseamna timp petrecut alaturi de mine atunci cand termin treaba. Cu cat termin mai repede cu atat timpul petrecut cu ea va fi mai mult, iar ca sa termin repede am nevoie de linistea ei.

Resemnarea sau constientizarea
Am tot cautat ce cuvant sa pun aici si nu stiu daca este cel mai potrivit. Aici ma refer la faptul ca am ajuns sa ma obisnuiesc cu ideea ca ceea ce faceam la birou in 6 ore sau in 8 ore, acum fac in 10 ore sau in 12. De ce? Pentru ca sunt intrerupt din ce am de facut si pe parcursul zilei imi dedic timpul si altor activitati si celor de familie.

Trezirea de dimineata
Ma mai ajuta foarte mult sa stiu care este programul de somn al copiiilor si astfel sa pot sa ma trezesc cu o ora sau doua inainte de acestia si astfel sa am la dispozitie un timp linistit in care sa pot sa imi incep ziua, sa imi fac ordine in ganduri, sa imi planific activitatile, sa raspund la emailuri, sa compun, creez etc.

Elimin orice “hot de timp”
Lucrand de acasa am ocazia de a gasi tot timpul si alte lucruri pe care le-as putea face: sa gatesc ceva, sa ma “dau pe facebook”, sa ma apuc de alte proiecte, sa citesc ceva beletristica etc. Nu spun ca ele nu sunt bune, insa ma intreb cat sunt de bune sau/si de profitabile si astfel ma motivez sa ma concentrez pe ce este important si/sau urgent.
Alt lucru important este sa dau deoparte ce imi poate distrage atentia: televizor, messenger, whatsapp etc.

Premierea
Imi place competitivitatea, dar cea cu mine insumi. Tocmai de aceea imi propun tot felul de provocari si in functie de cat de repede si cat de bine termin anumite activitati, ma premiez prin ce fac in timpul castigat: citesc, planuiesc urmatoarele calatorii cu familia mea, gatesc (sunt pasionat de asta), ma implic in celelalte proiecte personale, scriu etc.

Voi ce faceti in plus sau diferit fata de mine?


8 Idei pentru Manageri

8 IDEI pentru a deveni un manager și mai bun.

9 Tehnicide vanzare

9 TEHNICI pentru succes in vanzari

Abordarea telefonica eficienta

Cum sa ai o abordare telefonica eficienta