Blog

Un articol livrat de www.tinutulbuzaului.ro.

Valea Colților este un loc foarte accidentat, în care satele sunt în perpetuă luptă cu pământul. Asta pentru că sunt așa de aproape de inima Carpaților aflați încă în proces de încrețire și înălțare. De aceea aici stânca este în mișcare – se înalță, se sparge, prăvălind dealurile și cazând la rându-i pradă trecerii apelor. În acest veritabil câmp de luptă al forțelor naturii, comorile Pământului au prilejul să iasă afară. Pe aici evadează în lume pietrele magice de chihlimbar, tot în aceste văi petrolul iese ca apa – prin izvoare și aici oameni misterioși au făurit un adevărat labirint de chilii, biserici și locuințe rupestre. Dar în primul și în primul rând acesta este locul de unde a fost extras și unde încă se găsește legendarul chihlimbar românesc – rumanitul.

Helios, mărețul zeu al zilei și luminii, avea un fiu, Phaethon. Deși numele lui avea o legătură directă cu tatăl său, însemnând „Cel Străluctor”, Phaethon avea rețineri în a crede că Helios îi poate fi tată. În schimbul recunoașterii, Helios trebuia să îi promită că îi va îndeplini orice dorință și este constrâns să îi împrumute tânărului vestita sa trăsură, adică soarele. Numai un adevărat conducător, cu o mână de fier și o voință neînduplecată putea conduce uriașa trăsură, abilități pe care Phaethon nu le dobândise încă. Așa că, urcându-se în trăsură, tânărul fiu nu izbutește să o controloze, ajungând aproape de Pământ și primejduindu-l cu arderea. Mărețul Zeus, văzând de pe muntele lui cele întâmplate și temându-se cumplit de pierderea Pământului, nu are de ales și își aruncă lancea spre pieptul tânărului nepriceput. Străpuns de fulgerul lui Zeus, Phaethon cade din trăsură, iar Pământul este salvat. Dar Phaeton nu este uitat. Surorile sale pleacă în căutarea sa și găsindu-l fără vlagă încep a-l jeli. Se spune că așa de mare a fost durerea surorilor lui Phaeton încât zeii au hotărât să nu le despartă vreodată de fratelel lor iubit. Le-au transformat în copaci care să vegheze cu crengi plecate peste mormântul fratelui. Dar nici această vrajă nu a putu mărgini durerea surorilor lui Phaeton. Din făpturile lor vegetale, durerea năștea lacrimi magice – bulgării strălucitori de chihlimbar.

Valea Păcurii. Imediat după intrarea pe valea Colților, pe partea draptă a drumului ce urcă spre sat, prăpăstii și văi abrupte se deschid impunător. Este o colecție de piatră, interesentă pentru cei pasionați de deslușirea enigmelor Pământului. La pas pe valea ce se deschide mai sus de râpe, stâncile scot la iveală pietre de culori variate. Cele mai frecvente pietre sunt fie închise la culoare și tari precum cremenea – menilite, formate în adâncul oceanelor, fie pietre formate parcă din nisip strălucitor – gresii de Kliwa, ce se pare că ar fi adus de vânt dintr-un deșert preistoric. Și dintre aceste pietre, adesea șerpuiesc râuri colorate bizar: curgeri negre de păcură, curgeri albe de ape bogate în sulf și curgeri sângerii de ape bogate în rugină naturală. În anumite locuri valea pare un peisaj de pe altă planetă, de nu ar fi cerul și copacii să ne aducă pe pământ, în realitate.

Colecția de chihlimbar Colți. Odată ajuns în satul Colți, merită să faci o pauză la colecția locală de chihlimbar. Este o colecție modestă ce totuși are și exponate fascinante. Dar de aici poți găsi ghidaj spre zonele cu chilii rupestre văii și tot de aici poți să începi adevărata explorare a zonei Ivănețului, de vrei să urmezi drumuri mai lungi și mai puțin umblate.

Șisturile disodilice. Pe drumul spre satul vechi al colților poți găsi pietrele-solzi. Pietre ce se desfac în foițe precum filele unei cărți, șisturile disodilice sunt păstrători ai memoriei oceanului dispărut. Aici, privind foițele de piatră poți avea surpriza să găsești schelete de pești preistorici. Deși acum zona este un deal stâncos, trebuie să-ți imaginezi că atunci când peștii au fost prinși în piatră, piatra era de fapt noroi și locul era un abis întunecat și toxic, lipsit de oxigen, dintr-o mare preistorică.

Piatra Corbului – Motoca. Pe drumul spre Aluniș peisajul pare să se transforme în chei în dreptul Pietrei Corbului. E locul perfect pentru o plimbare, mai ales cu un ghid local, pentru că aici ești la doi pași de zonele din care se extrăgea chihlimbar în trecut. Se mai văd încă urme ale căutărilor localnicilor, dar mai spectaculoase decât râpele cu piatra ascunsă sunt pădurile din apropiere. Seamănă foarte mult cu lumea originală a chihlimbarului și oadată ce te cațeri pe zonele stâncoase, vei fi captivat de peisajele locale.

Biserica și chiliile rupestre de la Aluniș. La capătul drumului ce urcă pe valea Colților se găesște un complex foarte interesant și accesibil. Este vorba de o biserică pe jumătate din lemn, pe jumate săpată în piatră și două chilii, de asemenea săpate în piatră. Sunt un prim contact ce prevestește zona învecinată – complexul ruperstru din Poiana Cozanei.

Poiana Cozanei. Mai sus de satul Nucu, pe firul apei, după îngrămădirea de stânci ce par să închidă valea, se deschide o poiană largă, păscută de cai și vaci. Locul pare rupt de lume. Împresurată de ziduri de stâncă ce au fost ridicate odată cu înălțarea Carpaților, poiana a fost sălaș și loc de meditație pentru nenumărate generații de pustnici. Însă, nicăieri în țară, aceste generații nu au lăsat un labirint atât de bogat și neînțeles de chilii, biserici și refugii săpate în piatră. Pentru cei pasionați de drumeții, locul este perfect. Poteci largi șerpuiesc prin pădure, printre stânci și îndeamnă drumeții la explorare. Este un loc ce va surprinde orice călător.

 

Informații suplimentare:

Lungime traseu: 12-20km
Traseu recomandat pentru o vizită cu mașina, cu opriri de-a lungul drumului Conține trasee recomandate pentru drumeții.
Punct de pornire: Pătârlagele (60km Est de Buzău DN 10)

Pentru zonele stâncoase recomandăm atenție sporită și echipament potrivit.

Pentru mai multe detalii si pentru mai multe trasee, legende vizitati acum www.tinutulbuzaului.ro

8 Idei pentru Manageri

8 IDEI pentru a deveni un manager și mai bun.

9 Tehnicide vanzare

9 TEHNICI pentru succes in vanzari

Abordarea telefonica eficienta

Cum sa ai o abordare telefonica eficienta