Blog

Toata lumea isi doreste angajati creativi, dar din ceea ce am intalnit sunt putini cei care chiar fac ceva pentru ca acestia sa existe in firma lor. Iata mai jos cateva actiuni pe care eu le-am aplicat si care au avut succes:

 

  1. Lasa fraiele si da-le libertate

Avem deseori tendinta de a practica ceea ce denumim micromanagement si de a ne implica mai mult decat trebuie in activitatile angajatilor nostri. Totodata, atunci cand vin la noi pentru diferite situatii noi le oferim direct rezolvarea in loc sa ii facem sa fie proactivi si sa ne prezinte punctul lor de vedere si mai multe solutii pentru rezolvarea situatiilor. In acest fel infranam creativitatea angajatilor si ii facem sa se comporte precum vorba din popor “noi munceste, nu gandeste”. Ce este de facut? Retrage-te usor si lasa-I pe oameni sa rezolve situatiile caci de asta sunt angajati. In loc de a le da solutii ajuta-i sa o aleaga pe cea mai buna dintre cele propuse de ei.

 

  1. Incurajeaza creativitatea

In loc sa le spui oamenilor ca vrei sa fie mai creativi si sa ii penalizezi pe cei despre care crezi ca nu sunt creativi surprinde-I pe angajatii tai atunci cand fac lucruri bune, lauda-i si apreciaza-i fata de colegii lor. In acest fel le vei arata tuturor oamenilor ce fel de comportamente apreciezi si vei raspandi dorinta de a fi apreciati prin intermediul exprimarii ideilor.

 

  1. Implementeaza metoda celor 3 cutii

Pune trei cutii la dispozitie angajatilor in care acestia sa aiba posibilitatea sa puna raspunsul la intrebarile:

  1. Ce cred eu ca ar trebui pastrat pe viitor la ceea ce facem in companie.
  2. La ce cred ca ar trebui sa renuntam in companie.
  3. Ce trebuie sa facem in plus, diferit fata de ceea ce facem acum.

Raspunurile pot sa se refere atat la comportamente, la procese, la servicii sau la produse.

Oamenilor le este deseori rusine sau teama sa se exprime asa ca ai putea sa faci astfel incat biletelele pe care le lasa cu ideile lor sa nu fie nominale.

 

  1. Rasplateste creativitatea

Sa nu uitam ca oamenii se gandesc in primul rand la propria persoana “What’s in it for me?” . Arata-le ce au de castigat daca sunt creativi si daca fac ceva in plus fata de ceilalti colegi sau fata de ceea ce sunt incurajati sa faca.

 

  1. Think Tank

Organizeaza grupuri organizate de tip think tank. Asta presupune ca la nivel de departamente, compartimente, echipe de proiect etc. sa alacatuiesti echipe carora sa le fie prezentate diferitele probleme la care este nevoie sa se gaseasca o rezolvare sau obiectivele pentru atingerea carora sa se gaseasca solutii. Pune-i pe oameni ca o data pe luna sa alcatuiasca aceste grupuri si sa isi prezinte solutiile, sa le dezbata si sa le aleaga pe cele mai bune.

Implica toti anagajatii in aceste procese. Nu ai de unde sa stii de la cine vin cele mai bune idei. Nu uita ca unele dintre cele mai apreciate produse sau servicii au aparut pe piata prin intermediul unor oamenic are nu faceau parte neaparat din echipele de management.

O alta regula in aceasta practica este aceea de a nu ii pune pe oameni sa gaseasca o rezolvare pe loc; ci sa le dai un anumit timp la dispozitie (cateva zile). 90% dintre solutiile la diferitele probleme sunt gasite de oameni in afara orelor de program si in afara zonei de lucru. Oare de ce? Poate pentru ca gasim cele mai bune solutii atunci cand suntem relaxati si ne aflam intr-un spatiu confotabil…

8 Idei pentru Manageri

8 IDEI pentru a deveni un manager și mai bun.

9 Tehnicide vanzare

9 TEHNICI pentru succes in vanzari

Abordarea telefonica eficienta

Cum sa ai o abordare telefonica eficienta