Blog

Te trezesti de multe ori spunand “Da”, cand de fapt ai vrea sa spui “Nu”? De ce ne este asa de greu sa spunem “nu” celorlalti si ne angajam sa facem anumite lucruri pentru altii, neglijandu-ne pe noi insine?

Bineinteles, nu ne referim aici la momentele in care alegem sa ne ajutam un prieten, un membru al familiei sau un coleg si o facem cu drag. Ci la repetarea acestui obicei, astfel incat ajungem sa ii ajutam mereu pe ceilalti si nu mai avem timp sa ne ocupam de noi insine si de realizarea obiectivelor personale.

Ar trebui sa spui „nu” mai des daca te afli intr-una din urmatoarele situatii:

– ajungi sa ai resentimente fata de persoanele care iti cer anumite favoruri si iti doresti sa nu fi acceptat
– iti neglijezi propriile nevoi
– esti stresat pentru ca nu mai ai timp sa faci nimic
– simti ca devii din ce in ce mai ocupat, chiar daca iti propui mereu sa te mai eliberezi de sarcini

Lumea nu se va sfarsi daca incepi sa spui „nu” mai des. Oamenii te vor placea in continuare si chiar vor incepe sa te respecte mai mult.

Cum poti sa inveti sa spui NU mai des? Data viitoare cand cineva iti cere sa faci ceva, gandeste-te de doua ori inainte sa spui „da”. Daca este posibil, amana raspunsul pentru a avea timp suficient sa te gandesti mai bine. De exemplu, ii poti spune celuilalt ca ai nevoie de timp sa te gandesti sau ca trebuie sa iti verifici agenda inainte de a ii oferi un raspuns.

Concentreaza-te asupra aspectelor cu adevarat importante: familie, sanatate, cariera. Atunci cand ai stabilit anumite obiective in viata, este mai usor sa spui „nu” si sa te simti indreptatit.

Iata cateva modalitati de a spune NU:

in mod direct: „Imi pare rau, dar nu pot face asta.”
ofera un compromis: daca nu functioneaza sa spui pur si simplu „nu”, poti oferi un compromis: „Din pacate nu te pot ajuta cu …, dar pot face altceva…”
explica-ti prioritatile: „Nu am timp sa te ajut deoarece trebuie sa termin un proiect important.”
sa te exprimi in scris: daca iti este greu sa spui „nu” in mod direct in timpul unei conversatii, ar fi indicat sa raspunzi in scris. Astfel vei avea mai mult timp pentru a-ti formula raspunsurile.

Nu uita sa ramai flexibil si sa actionezi in functie de fiecare situatie in parte. Dar invata sa scapi de angajamentele nedorite, care iti mananca din timp si energie. Daca te simti „stors” de putere de catre o persoana care mereu iti cere favoruri, invata sa spui „nu”.

 

8 Idei pentru Manageri

8 IDEI pentru a deveni un manager și mai bun.

9 Tehnicide vanzare

9 TEHNICI pentru succes in vanzari

Abordarea telefonica eficienta

Cum sa ai o abordare telefonica eficienta