Blog

Despre leadership si lideri am tot discutat, dar sa trecem de la general la particular. Iata o serie de cinci sfaturi pentru liderul echipei de vanzari.

 

  • Comunica in permenenta cu membrii echipei pe care o conduci.

Chiar daca in ierharhia organizatiei ai in subordine directa oamenii de vanzari sau team-lideri, ai grija sa comunici cat mai mult cu angajatii si, mai ales, da drumul unei comunicari bilaterale. Acest lucru inseamna sa vorbesti, sa accepti feedback si sa tii cont de el.

Trebuie sa ai grija sa nu ai o atitudine de superioritate in fata lor si nu uita sa ii lauzi cand este cazul si sa lucrezi cu ei in vederea perfectionarii unde este nevoie.

 

  • Afla cum anume te percep ceilalti.

Incearca sa ceri un feedback special pentru a afla cum te vad oamenii care lucreaza cu tine angajati, colegi, sefi, parteneri etc. Oamenii apreciaza curajul tau de a afla parerea lor in acest sens, ba mai mult, percep acest lucru ca pe o forma de siguranta si putere.

Ai grija sa nu reactionezi niciodata negativ la criticile lor, ci arata-le ca sunt constructive, ca tii cont de opinia lor si ca incerci sa imbunatatesti ceva in permanenta.

 

  • Fii optimist si afiseaza gandire pozitiva.

Daca tu trantesti usile, esti morocanos sau deprimat, toata echipa va lucra intr-o stare de agitatie continua Oamenii apreciaza liderii optimisti si entuziasti. Daca nu treci printr-o perioada buna, nu arata acest lucru Vei speria si demoraliza oamenii.

 

  • Lauda oamenii in public, critica-i in privat.

Oamenii au o serie de nevoi psihologice de baza care trebuie satisfacute pentru bunastarea lor. Una dintre acestea este reprezentata de nevoia de a fi recunoscut. Cu atat mai mult daca le recunosti meritele in public, ei vor fi mult mai motivati si devotati tie.

Cand vine vorba de critica, discuta cu ei intre patru ochi. Altfel, iti vei construi o imagine de lider de temut si nu vei avea oameni loiali in jurul tau.

 

  • Fii un model si in practica.

Nu este suficient sa dai cele mai bune sfaturi, sa mentii echipa unita si asa mai departe. Daca vrei sa vezi oameni motivati in jurul tau, trebuie sa le fii un model intru totul. Realizeaza cateva vanzari importante pentru companie, participa la negocierile dificile, participa la proiectele mari ale angajatilor.

 

Oamenii de vanzari apreciaza un lider doar daca acesta este tot un super-vanzator.

Cu drag,

Claudia Caraba
Communication Specialist
The Markers

8 Idei pentru Manageri

8 IDEI pentru a deveni un manager și mai bun.

9 Tehnicide vanzare

9 TEHNICI pentru succes in vanzari

Abordarea telefonica eficienta

Cum sa ai o abordare telefonica eficienta